Tillverka snaps

Snaps tillverkas genom att brygga brännvin och sedan krydda detta. Kryddningen kan bestå av nästan vad som helst, det enda som styr är ens eget tycke och smak. Att brygga brännvin själv är förbjudet i Sverige och är därför inget som rekommenderas. Däremot går det utmärkt att köpa ett brännvin på Systembolaget och sedan krydda det hemma efter personligt tycke. Det är dessutom löjligt enkelt och samtidigt en rolig och uppskattad grej att ställa fram till midsommarfirandet eller på julbordet.

Vanliga kryddor till snaps

De vanligaste kryddorna att använda till smaksättning av snaps är kummin, anis och fänkål. Den lakrits-inspirerade smaken går alltid hem tillsammans med sprit och det är svårt att misslyckas med dessa smaker. Det finns förstås många fler smaker än så och för den som är sugen på att tillverka egen snaps är det bara fantasin som sätter gränser. Många väljer att anpassa kryddorna efter säsong och högtid. Till julen är kanel och kardemumma spännande kryddor att mixtra med. Även pepparmint gör sig bra i snapsen till jul. Midsommarsnapsen däremot bör självklart ha smak av dill och andra somriga smaker.

Tillverkningsprocessen

Att krydda sitt eget brännvin hemma är otroligt enkelt. Det är egentligen bara att röra ner de kryddor eller smaksättningar man önskar och sedan låta det stå och dra till sig. Beroende på vilken smaksättning det är kan tiden variera men låt det stå minst ett dygn oavsett vad. Sila sedan igenom brännvinet innan servering.

En av de vanligaste sorterna som är enkel att tillverka hemma är ”Tvåan”. Den välkända snapsen är ett måste för många när det vankas snaps. Gör i ordning den två dagar innan servering genom att lösa upp honung i brännvinet och skaka sedan ner fänkål, anis och kummin. Låt sedan stå svalt och sila ur den strax innan första serveringen. Enkelt och gott!