Snapsvisor

Snapsvisor, även kallat supvisor eller spritsånger, har funnits i Sverige sedan början av 1800-talet. Faktum är att traditionen med att sjunga och skapa snapsvisor endast finns i Sverige och Finland. Snapsvisor kan sjungas vid alla tillställningar då det ska skålas tillsammans, gärna för att fira högtider eller vid andra stora middagar. I dagens Sverige lever traditionen med snapsvisor kvar som starkast bland studenter. Men även vid midsommar, kräftskivor och andra middagar är det vanligt att samlas och sjunga tillsammans innan den första skålen med snaps ska insupas.

Kända snapsvisor


En av de mest kända snapsvisorna är ”Hej tomtegubbar” som med fördel sjungs vid julbordet. Faktum är att den är så populär så den även sjungs vid många andra tillställningar vid jul där alkohol inte är med i bilden. Tack vare att den är relativt kort och handlar just om att ”slå i glasen” är den perfekt som snapsvisa. Det går även att ändra ordet ”tomte” till något mer passande och använda den vid tillfällen som inte rör julen. ”Helan går” är en annan känd snapsvisa som garanterat alla i Sverige har stött på någon gång. Texten är enkelt och trallvänlig och passar perfekt till alla snapstillfällen.

Skriva egen snapsvisa

En vanlig snapsvisa är ofta sprungen ur en annan känd visa eller sång. Melodin står kvar men texten ändras till något mer humoristiskt eller ibland snuskigt. Visan behöver inte handla om alkohol på något sätt men det är inte ovanligt att det ingår. Ett vanligt sätt att skapa en snapsvisa är att ta en befintlig visa och endast ändra texten lite grann för att göra den mer humoristisk eller lite fräckare. Testa själv genom att ta en barnvisa och ändra texten till något roligare som passar sammanhanget. Att skriva egna snapsvisor och trycka upp i ett litet sånghäfte är väldigt populärt vid högtidsfiranden och andra stora tillställningar.