Vad är snaps?

Snaps är samlingsnamnet för en mindre kvantitet brännvin, oftast av kryddad sort. En snaps är alltså ingen egen spritsort utan finns i flera olika varianter. Vissa anser att all sorts starksprit går att kalla för snaps, men enligt traditionen ska en snaps vara gjord på brännvin. En mindre mängd annan sprit kallas istället oftast för shot.

En del av Sveriges kultur

Snaps är verkligen typiskt svenskt, och i utlandet känner många till Sverige som landet där man firar midsommar och dricker snaps. Eftersom det är ett kryddat brännvin krävs det både talang och tålamod för att framställa den perfekta snapsen, det bör ses som ett hantverk som Sverige kan vara stolt över. Att få till rätt kryddning är inte enkelt och många tillverkare jämför det med att framställa parfym. Smakerna ska dessutom gärna påminna om Sverige och kännas nära till den kultur och natur som går att uppleva här.

Minskat i storlek

Hur stor ska en snaps vara då? Det första dokumenterade måttet kommer från början av 1800-talet. Under den tiden var volymen på en vanlig snaps 8,2 cl. Den har senare krympt under flera omgångar och beställer man en snaps ute på krogen idag är den sällan större än 6 cl. Att dricka snaps på krogen hör dock inte till vanligheterna längre, istället dyker den upp vid högtider. Under påsk, midsommar, jul och nyår så säljs det som mest snaps i Sverige. Det vanligaste är att köpa färdiga små lådor med flera olika småflaskor med snaps i. Det går också bra att köpa en stor flaska med kryddat brännvin på systembolaget och sedan hälla upp en lagom mängd i ett klassiskt strutformat snapsglas. En viktig tradition kring snapsdrickandet är snapsvisorna. Det är speciella sånger som sjungs precis innan det är dags att dricka. Sångerna kan vara allt från en mening till flera minuter långa.