Snaps till sommaren

Att göra sin egen snaps genom att krydda brännvin är både roligt och enkelt! Vilka kryddor man kan använda beror dels på smak men också på tillfälle. Här följer några bra recept för sommarens alla tillfällen.

Midsommarsnaps

Till midsommar vill man såklart ha en snaps som går väl ihop med både sillen och färskpotatisen. En enkel variant är att lägga ner skivor av sammanlagt en citron och några dillkvistar i brännvinsflaskan (en liter). Låt den stå och dra sig i minst två dygn, sedan är den klar att servera.

Ett annat måste på midsommarbordet är jordgubbar och självklart går det att göra en jordgubbssnaps också. Dela jordgubbarna i halvor och lägg i brännvinsflaskan tillsammans med en kvist rosmarin. Riv citronskal från 1-2 citroner och häll ner i flaskan. Låt stå i minst tre dygn och sila av den efteråt.

Klassisk sommarsnaps

En mer spännande variant till sommaren är rabarbersnapsen. Skiva sex stycken rabarberstjälkar och riv ner en lagom stor bit ingefära (ca 5cm) och häll sedan på en liter brännvin. Lägg sedan ner 2-3 sockerbitar för att undvika att det blir för surt. Låt stå i minst ett dygn. Sockerbitarna kan även bytas ut mot honung.

En annan härlig snaps för sommaren är myntasnapsen, som drar tankarna till drinken mojito. Lägg två sockerbitar i brännvinsflaskan tillsammans med ett par kvistar mynta. Riv sedan skalet från 1-2 lime och häll ner det i flaskan. Låt stå i drygt ett dygn och sila sedan blandningen innan servering.

Snaps till kräftskivan

Att hitta rätt smaker för att framhäva snapsen till kräftskivan kan vara knepigt. En variant som ofta går hem är med citron och rosmarin. Rosmarin går oväntat bra tillsammans med kräftorna! Skiva citronen och lägg skivorna tillsammans med några kvistar rosmarin i en liter brännvin. Låt stå i 2-3 dygn för att den riktigt ska kunna dra åt sig smaken, sila sedan innan servering.